O VČELÁCH A LIDECH
Ballingův sál, sobota, 11:00
online rezervace míst
Čtyři krátké filmy o včelách samotářkách, čmelákovi druhu bombus affinis a o tom, proč je třeba všechny včely zabít.
Diskusi moderuje Ondřej Kopička (Winepunk).
Hosté: James Dunbar (režisér filmu „Včely samotářky“), prof. Jaroslav Petr (Výzkumný ústav živočišné výroby), RNDr. Michal Hoskovec, CSc. a RNDr. Irena Valterová, CSc. (Ústav organické a anorganické chemie), Mgr. Olga Komzáková, PhD. (Výzkumný ústav pícninářský), Dagmar Šormová (městská včelařka z Košíř, držitelka ceny za nejlepší med roku 2016), Ing. Zuzana Hroncová (Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Česká zemědělská univerzita v Praze)
01:27
Včely samotářky, 17 min / Velká Británie / režie: James Dunbar
Devadesát procent britských včel jsou včely samotářky. Jsou to nejdůležitější opylovači, ale přitom toho o nich víme jen málo a nejsou chráněné. Tento film by to rád změnil. Ukazuje jejich zajímavé chování a důležitost pro celý ekosystém. Sledujeme různé druhy včel a jejich snahu najít potravu, přežít a rozmnožit se.
Smrt všem včelám, 1 min / Nizozemí / režie: Studio Smack
Ironizující filmová propaganda proti včelám natočená na objednávku holandské pobočky Greenpeace.
Na vymření: Hledání čmeláka druhu Bombus affinis, 19 min, / USA / režie: Morgan Heim, Neil Losin
Každý už slyšel o úhynech včel, ale protože se tolik pozornosti věnuje domestikované včele medonosné, je třeba, aby někdo promluvil za 4000 druhů včel a čmeláků v Severní Americe. Fotograf Clay Bolt se vydává na několikaletou cestu, aby mohl poznal osud čmeláka druhu bombus affinis.
Vášeň pro zlato a oheň, 6 min / Belgie / režie: Sébastien Pins
Včelař vyjadřuje své obavy o budoucnost své včelařské školy. Tahle vášeň pro zlato a oheň pomáhá našemu životnímu prostředí, aby mohlo dál existovat.
Když se řekne včela, většina z nás si představí včelu medonosnou. Tu, kterou chováme v úlech, které bereme med a kterou vnímáme jako nejdůležitějšího z opylovačů. Jenže včel jsou na světě stovky druhů a většinu z nich ani neznáme. Jsou to převážně takzvané samotářky, které mají pro náš ekosystém obrovský význam, a které také žijí velice zajímavý život. Do téhle skupiny patří i čmeláci, kteří jsou těmi nejlepšími opylovači pro některé druhy květů (třeba pro rajčata), a využívají se proto třeba ve skleníkových kulturách.
Olga Komzáková: Pracovníci Výzkumného ústavu pícninářského se už 30 let věnují chovu čmeláků a jejich využití při opylování polních plodin. Olga Komzáková je jednou z našich předních odbornic na jejich chov a zabývá se i prodejem čmeláků drobným chovatelům. Co může normální člověk udělat pro to, aby měl třeba na zahrádce nebo v sadu lip opyleno? Je chov čmeláků alternativou ke včelaření pro ty, kdo se bojí žihadel?
Dagmar Šormová: Městské včelaření je moderní fenomén, který k nám přišel ze zámoří. Přesto tu máme včelaře (a včelařky), kterým je tahle móda ukradená a včelaří prostě tam, kdy bydlí. Třeba na pražské Vidouli v Košířích, kde je sad třešně ptačí a nikde kolem se nestříká, protože tu nejsou žádné komerčně využívané zemědělské kultury. O tom, že má tohle umístění smysl, se Dagmar Šormová přesvědčila i letos, když získala cenu za nejlepší med roku 2016. Je Česko převčelená země nebo nám tu opylovači chybí? Na jaké problémy naráží dnes začínající včelaři? Co je nejdůležitější pro kvalitu medu?
http://www.foodfilmfest.cz/o-vcelach-a-lidech/
součástí bude i včelí stánek a budeme vařit kávu, přijdte se podívat
Milan